בשלוש שנים האחרונות אני שותף להקמה של פרויקט מיוחד במינו במשק של המשפחה שלי במושב קדרון. את הפרויקט שמגיע מעולם הפרמקלצ'ר ונקרא יער מאכל, יזמו אחותי ובן זוגה, וכל זאת קרה תוך כדי ההתפתחות האישית שלי בכיוון החינוכי (על פרויקט יער המאכל כתבתי ...
בשלוש שנים האחרונות אני שותף להקמה של פרויקט מיוחד במינו במשק של המשפחה שלי במושב קדרון. את הפרויקט שמגיע מעולם הפרמקלצ'ר ונקרא יער מאכל, יזמו אחותי ובן זוגה, וכל זאת קרה תוך כדי ההתפתחות האישית שלי בכיוון החינוכי (על פרויקט יער המאכל כתבתי בהרחבה ברובריקה הבאה של 'מקום עם משמעות מיוחדת עבורי').
הבנתי שהרצון שלי הוא ליצור במרחב של החווה שלנו מרכז חינוכי כלשהו שיחבר ילדים ובני נוער לעצמם, לקהילה ולטבע. הרהרתי בזה רבות, ולאחר שנתיים של חקירה אישית של עצמי ושל מה שאני רוצה לעשות, הגעתי לסמינר הקיבוצים ללמוד חינוך סביבתי-דמוקרטי שיעזור לי לדייק את הפרויקט שלי. בימים אלו ממש אני יוצר את החזון המדויק, תכנית עבודה, שיתופי פעולה, היעדים והמטרות שאליהם אני רוצה להגיע.
החזון שלי הוא יצירת מרכז חינוכי-טיפולי הוליסטי, שיהווה מרחב שיאפשר צמיחה והעצמה של ילדים ובני נוער. יפתח בהם מודעות עצמית גבוהה יותר, יכולות רגשיות ושכליות והעצמה של היכולות הייחודיות שלהם. יפתח את המודעות החברתית שלהם, יחבר אותם לקהילה, יעודד אותם ויתמוך בהם ליצור יוזמות חברתיות-סביבתיות בקהילתם. יקרב ויחבר אותם רגשית לטבע וכלל היצורים החיים.
את החזון אני מעוניין להגשים בעזרת יצירה של קואופורטיב שיפעל במרחב של יער המאכל וחורשת האקליפטוסים הצמודה אליו. בקואופרטיב יהיו שותפים אנשים שבאים מתחומי החינוך, הדרכה וטיפול, ויפעילו ביחד תכניות מגוונות לקבוצות, משפחות ויחידים. תכניות חינוכיות-טיפוליות שיהיו מוכוונות לפי החזון של המרכז. אני מגדיר את המרכז במרכז חינוך וטיפול הוליסטי, כי אני מאמין שחינוך חייב להיות שלם, ולכן יופעלו גם תכניות שמוכוונות גוף-נפש (יוגה, טאי-צ'י, תזונה בריאה, בישול, תרפיות ממגוון סוגים, וכו').
היעדים שלי כרגע הם:
מבחינה לוגיסטית: יצירת מרחבי המרכז - מרחב פתוח ומרחב סגור.
מבחינת הקונספט: יצירת שיתופי פעולה עם אנשים לשם בניית הקואופורטיב.
מבחינת שיתופי פעולה, כרגע יש לי שניים שעומדים על הפרק - שיתוף פעולה ראשון הוא עם מנהל של מכינה קדם צבאית שהכרתי, ומאוד התלהב מהפרויקט של יער המאכל. המכינה הקדם צבאית שלו מאתרת ילדים בכיתה י"א, ועושה להם עשרה סמינרים במהלך השנה, כל סמינר בנושא אחר. אחד הסמינרים הוא בנושא קיימות, והוא החליט שהוא מעוניין שהסמינר יהיה אצלנו בחווה. סמינר של שלושה ימים בסוף שבוע, בו אני, אחותי ובן זוגה נעביר את הילדים שיעורים והפעלות שונות בנושאי חברה וקהילה, אקולוגיה, קיימות ויערות מאכל. בסוף עשרת הסמינרים הללו כל ילד בוחר נושא שעניין אותו, בו הוא מעוניין להעמיק בשנה הבאה. הילדים שיעניין אותם נושא הקיימות, יעברו אצלנו בחווה במהלך שנת הלימודים הבאה (י"ב), כמה סמינרים מרוכזים בהם הם יעמיקו בנושאים הללו, ובסוף י"ב כאשר יעברו למכינה, הם יהפכו לגרעין ויזמו הקמת יערות מאכל, או פרויקטים חברתיים-סביבתיים אחרים. את הסמינר נעביר במהלך האביב, במרץ או אפריל.
שיתוף הפעולה השני עוד ממש בחיתוליו. זה בשיתוף עם דן שרון מ"ארץ חוץ" שמפעיל חוגים לילדים בהם הוא מלמד אותם על טבע ומיומנויות חיים קדומות (בסגנון 'שומרי הגן').
כרגע הדיבור הוא על כך שהוא יפעיל חוג לילדי האיזור במרחב של החווה שלנו.
באביב הקרוב אני מתכנן ליצור קשר עם בית הספר היסודי של המושב שנמצא במרחק של 10 דקות הליכה מהחווה, כדי שאולי נכניס בשנה הבאה שיעורי טבע ואקולוגיה במרחב של החווה כחלק מתכנית הלימוד של בית הספר. בנוסף אני מתכנן גם ליצור קשר עם תנועת הנוער המקומית (בני המושבים) ולראות איך אפשר לשתף פעולה איתם.
השיתוף פעולה האחרון שיצא לפועל בעתיד הוא עם אחותי הגדולה השנייה (לא זאת שמפעילה את החווה), שעשתה תואר ראשון בחינוך לפני שנים רבות, ועבדה שנים כמורה, עזבה את ההוראה ועברה לטיפול הוליסטי (שיאצו, רפלקסולוגיה), ולאחרונה חזרה לתחום החינוך ולומדת עכשיו לתואר שני במנהל חינוכי. אנו מדברים על כך שהיא תנהל את המרכז ואולי נוכל להקים שם משהו פורמאלי ברמה מסויימת.
בסופו של דבר, הרעיון הגדול הוא ליצור רשת של קואופורטיבים כאלה שפועלים ביערות מאכל ומרחבים אקולוגיים נוספים ברחבי הארץ, ויהוו אזורי חינוך בלתי פורמאליים (או פורמאליים..) הוליסטים ויעזרו ליצור את השינוי החברתי שלדעתנו דרוש במידה כל כך נואשת.
הצג ↓ במשק המשפחתי שלי במושב קדרון, אחותי ובן זוגה התחילו לפני כשלוש שנים פרויקט מיוחד במינו, שהיה ראשון מסוגו בארץ. שניהם באים מעולם הפרמקל'צר ולמדו אותו במשך שנים בארץ ובעולם. הפרויקט שלהם הוא חזון ליצירת חגורות יערות מאכל במזרח התיכון. יער מאכל הוא ...
במשק המשפחתי שלי במושב קדרון, אחותי ובן זוגה התחילו לפני כשלוש שנים פרויקט מיוחד במינו, שהיה ראשון מסוגו בארץ. שניהם באים מעולם הפרמקל'צר ולמדו אותו במשך שנים בארץ ובעולם. הפרויקט שלהם הוא חזון ליצירת חגורות יערות מאכל במזרח התיכון. יער מאכל הוא מערכת אקולוגית ברת קיימא שמתבססת על תבניות ודפוסים שלקוחים ממערכות אקולוגיות טבעיות, כמו יער, ג'ונגל, חורש, ויוצרת מערכת חקלאית יצרנית שקיימת באיזון עם הטבע מסביב, ומספקת מענה הן לאדם, לצמחים ולבעלי החיים.
עוד על יערות מאכל בלינקים הבאים:
https://sites.google.com/site/foodforestisrael/
האתר של יערות מאכל בישראל (אותו הקים בן זוגה של אחותי)
מהו יער מאכל, מאתר אקו-ויקי
http://ecowiki.org.il/wiki/%D7%99%D7%A2%D7%A8_%D7%9E%D7%90%D7%9B%D7%9C
דף הפייסבוק של יער המאכל שלנו
https://www.facebook.com/foodforestisrael
הפרויקט שלהם הוא רחב היקף ומהפכני בצורה בלתי רגילה. מאז שהם החלו את הפרויקט שלהם שהיה ראשון מסוגו בארץ, הם החלו לחקור כיצד מתאימים את הקונספט של יער מאכל לאקלים בישראל, ואיך להנגיש אותו לאנשים שרוצים להקים יער בעצמם. הם הפיקו קורסים רבים וסדנאות לתכנון יערות מאכל, שבהם למדו אדריכלי נוף, מתכננים סביבתיים, חלקאים ועוד אנשים רבים כיצד מתכננים יערות מאכל, וכיום יש בארץ למעלה מ30 פרויקטים שונים להקמת יערות מאכל. גם בעיר וגם בפריפריה. הם נמצאים בקשר עם משרד החקלאות וקק"ל שמאוד תומכים בפרויקט. החזון שלהם הוא - יצירת מערכות חקלאיות ברות קיימא שיבססו ביטחון תזונתי חופשי ובריא לתושבי המזרח התיכון. הם נמצאים בקשר עם אנשים ממרוקו, ספרד, איטליה, ירדן ואף מצרים.
אנחנו מאמינים שבמידה ובה רבים מהשטחים החקלאיים שקיימים כיום יהפכו ליערות מאכל, הדבר יכול בהחלט לספק ביטחון תזונתי בריא, ובר קיימא לאוכלוסייה, להביא ערך מוסף שזה קשר ישיר בין צרכן האוכל ליצרן (מה שלא קיים כיום בכלל, ולטעמנו זהו ערך מוסף מאוד חשוב), להוריד את הצורך בשינוע מזון שיחסוך רבות באנרגיה וזיהום, יעלה את מגוון המזון המוצא לאדם, ויהווה מרחב חברתי שיתרום לקהילה גם בנושאי חינוך. בנוסף היער יהווה מערכת שמאוזנת עם הטבע מסביב, יעצור את תופעת המידבור, שכן השטחים החקלאיים הקונבנציונאליים כיום "אונסים" את האדמה על ידי הדברות וריסוסים שנדרשים במערכות החלקאיות הרגילות, ובכך הופכים אדמות רבות ללא פוריות וצחיחות. יער מאכל הוא מערכת אקולוגית ששומרת על האדמה פוריה ובריאה.
ישנם עוד אין-סוף ערכים מוספים שקיימים לפרויקט הזה, ומידע נוסף אפשר לקבל דרך אחותי ובן זוגה באי מייל.
הדס - hadas.hoc@gmail.com
סער - saarost@gmail.com
הצג ↓ השינוי החברתי שהייתי רוצה שיתרחש, הוא חידוש הקשר הקהילתי בין אנשים, חידוש הקשר המשפחתי, מעבר לחשיבה חברתית-סביבתית-סוציאליסטית ולא החשיבה הקפיטלסיטית שקיימת כיום. הפיכה למדינה שמשרתת את תושביה, ולא אזרחים שמשרתים מדינה ותאגידים ע"י תרבות צריכה לא ...
השינוי החברתי שהייתי רוצה שיתרחש, הוא חידוש הקשר הקהילתי בין אנשים, חידוש הקשר המשפחתי, מעבר לחשיבה חברתית-סביבתית-סוציאליסטית ולא החשיבה הקפיטלסיטית שקיימת כיום. הפיכה למדינה שמשרתת את תושביה, ולא אזרחים שמשרתים מדינה ותאגידים ע"י תרבות צריכה לא פרופורציונאלית שמתעלמת באופן בוטה מהסביבה. חברה אנושית שרואה עצמה כחלק בלתי נפרד ממארג החיים על פני כדור הארץ, ולא כשליטה שלו.
הצג ↓ יוצא תנועת "בני המושבים", כמדריך ורכז הדרכה במושב במהלך שנותיי בתיכון.
שלוש וחצי שנים עובד בתור מדריך טיולים.
עבדתי שנה בתור מדריך במרכז לחינוך סביבתי בחירייה.
כיום עובד בעמותת "חינוך לפסגות" במרכז שלהם בשכונת קריית שלום. אני מפעיל חוג העשרה ...
יוצא תנועת "בני המושבים", כמדריך ורכז הדרכה במושב במהלך שנותיי בתיכון.
שלוש וחצי שנים עובד בתור מדריך טיולים.
עבדתי שנה בתור מדריך במרכז לחינוך סביבתי בחירייה.
כיום עובד בעמותת "חינוך לפסגות" במרכז שלהם בשכונת קריית שלום. אני מפעיל חוג העשרה לילדי העמותה מבית הספר היסודי "נופים", שהוא חוג אקולוגיה וטבע, בשילוב של הקמת גינה קהילתית בפארק החורשות בשכונה למען הקהילה.
הצג ↓